Mijn naam is Marijke Verlaat-Noppers en samen met mijn echtgenoot, hond en verschillende Bengaal katten woon ik in Castricum.

Mijn interesse in de Bengaal begon in 2010 toen ik twee prachtige en lieve Bengalen bij cattery ’t Wieltje kocht; een Marble en een Sneeuw. Fantastisch; ik was meteen verkocht.

In de jaren die volgden ontstond langzaam het idee een Bengaal fokker te worden. Met veel hulp van gezettelde catteries arriveerde in 2012 mijn eerste fokpoesje. In de jaren daarna kreeg ik, van verschillende poezen en mijn eigen fokkater, prachtige lieve kittens.

In huis staan verschillende, grote krabpalen. Ook hebben wij een buitenverblijf, waar ook gelegenheid is om met water te spelen..
Bengalen zijn daar dol op.

Het doel van mijn fokprogramma is ruim;

Gezondheid is heel belangrijk. Kater en zijn harem worden regelmatig onderworpen aan testen, zoals HCM / PKD en Fiv / Felv.
Karakter is belangrijk en de socialisatie van de opgroeiende kittens zodat ze bij u aanhankelijke lieve huisgenoten worden. Gelukkig helpen mijn kleinkinderen mij daar ook goed mee.
Ook fok ik natuurlijk op een mooi en wild uiterlijk. Er zijn bruine, zilveren en sneeuw kittens geboren. Zelf vind ik marble prachtig maar er zijn ook charcoal kittens bij.
Neem gerust een kijkje bij de foto’s van onze katers, kittens en queens.

Ik verkoop geen katers voor de fok en kittens worden verkocht met een koopcontract.

Mailt of belt u mij gerust met al uw vragen.

  • 065-1024x682
  • bengaalsekittenvol
De bengaal is een relatief nieuw kattenras dat zo gefokt is dat het het uiterlijk heeft van een wilde kat en het gedrag van een huiskat.

Uiterlijk

De meest voorkomende kleur van een Bengaal is geel/oranje, met bruine of zwarte strepen of vlekken Hun vacht is dik, glad en voelt enorm zacht aan. De kop is in verhouding met de rest van het lichaam klein. De ogen zijn groot en amandelvormig. Rond de ogen zit een zwarte kring. Hun oren zijn klein en naar voren gericht.

De staart is van gemiddelde lengte en heeft aan het einde zwarte ringen. Het lichaam is over het algemeen vrij lang en gespierd. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en alle poten hebben zwarte voetzolen.

Er zijn twee vachtpatronen; de gemarmerde en de gevlekte tabby variëteit. Die hebben allebei ook weer twee hoofdkleuren, zwart en lichter van tint wanneer het dier partiële albinofactoren toont. Bij de gevlekte bengaal kan er sprake zijn van rozetvorming in het vachtpatroon. Rozetten zijn vlekken waarvan een gedeelte van die vlek een warmere kleur heeft. Er zijn doughnutrozetten en schaduwrozetten. Bij de doughnutrozetten bevindt het warmer gekleurde gedeelte zich in het midden van de vlek. Bij schaduwrozetten zit de warmere kleur aan de zijkant van de vlek. De gemarmerde bengaal heeft een vachtpatroon bestaand uit brede horizontale strepen. Sommige Bengalen hebben witte vlekken (medaillons) of verticale strepen wat als een kleurfout wordt gezien. Een sneeuwbengaal is in drie soorten te verdelen: seal mink, seal sepia en de seal linx. De seal mink heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw of groen. Deze kat heeft één gen voor burmees en één voor siamees. De seal sepia heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn goudkleurig. Deze kat heeft twee genen voor burmees. De seal linx heeft één van de twee vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw. Deze kat heeft twee genen voor siamees. Dan bestaan er nog twee andere kleurslagen bengalen die niet erkend zijn binnen Europa; de zilveren bengaal waarbij het patroon ligt op een ontkleurde zilverwitte ondergrond door de pigmentremmer I en de blauwe bengaal waarbij het patroon door een recessief gen voor “verdunning”, d, verbleekt tot leigrijs.

Karakter

De bengaal is een actieve wat op zichzelf levende kat die echter wel aandacht vraagt aan mensen die hij vertrouwt. Ook kunnen ze zichzelf goed bezighouden. De meeste bengalen zijn geen schootkatten. Kopjes geven en spelen is genoeg voor ze. Deze katten zitten graag op hoge plekken omdat ze een sterk ontwikkeld territoriuminstinct hebben en het overzicht willen bewaren.

  • 065-1024x682
  • bengaalsekittenvol

Het doel van het Cheetoh fokprogramma is door kruising van de Bengaal met een Ocicat een kat te creeëren met de volgende eigenschappen; Een prachtige, wilde uitstraling met een zeer vriendelijk, zacht karakter.
Zonder toevoeging van extra wild bloed is de Cheetoh is een zeer sociale, liefhebbende kat, nooit afstandelijk of ook maar agressief.

Het is een wat grotere kat, zeer gespierd, atletisch, sierlijk en lenig. Sluipt als, bijv. de Ocicat, maar ook als de Bengaal en net als andere, wilde soortgenoten. De vacht is zeer kort en dik, maar glanst en is zacht als fluweel.

Typisch voor de Cheetoh is, dat de katers moederlijke trekken hebben tegenover de kittens en jonge katten;
nooit vijandig of antagonistisch.

De Cheetoh, en zeker ook onze Netel, is een grote, zachtaardige schootkat, die op een wilde kat lijkt, maar een volledig, afhankelijke, vriendelijke aard heeft, en zelfs een gevoel voor humor, bij iedereen kan worden vertrouwd, vooral bij kinderen.